

Activitatea "Matricea silabelor" se concentreaza pe partea de inceput a cuvintelor si anume primele doua litere ale acestora. Matricea cuprinde pe coloane vocalele A, E, I, O, U iar pe linii consoanele din grupul literelor cu dificultate la pronuntare L, R, S, Ș. Literele sunt colorate conform codificarii metodei de educatie Montessori (consoanele de culoare roșie iar volalele de culoare albastră). La intersectia unei linii cu o coloana se pot prinde cartonase cu silabe formate din literele ce se intersecteaza, sau cartonase cu imagini ale caror denumiri incep cu silaba respectiva.
Dezvoltarea unei bune intelegeri a componentelor cuvantului se realizeaza prin folosirea materialelor de limbaj diverse si dupa ce copilul a inteles conceptul de "cuvant".
Activitatea "Matricea silabelor" se concentreaza pe partea de inceput a cuvintelor si anume primele doua litere ale acestora. Matricea cuprinde pe coloane vocalele A, E, I, O, U iar pe linii consoanele din grupul literelor cu dificultate la pronuntare L, R, S, Ș. Literele sunt colorate conform codificarii metodei de educatie Montessori (consoanele de culoare roșie iar volalele de culoare albastră).
La intersectia unei linii cu o coloana se pot prinde cartonase cu silabe formate din literele ce se intersecteaza, sau cartonase cu imagini ale caror denumiri incep cu silaba respectiva. Astfel, activitatea poate fi folosita pe niveluri, ca prim pas se va aseza catonasul cu imagine urmand ca apoi sa se treaca la cartonasul cu silaba formata la intersectia unei consoane cu o vocala.
Activitatea deschide posibilitatea discutiei despre consoane si vocale, cum pot fi recunoscute și diferențiate. Se poate porni prin recunoasterea si pronuntarea literelor ce sunt prezentare pe plansa (matrice) urmand sa se continue cu plasarea cartonaselor cu imagini ce se prind cu ajutorul unui arici (velcro).
Setul contine 6 carduri cu imagini reale cu animale, mijloace de transport, vegetatie, legume, alimente si accesorii vestimentare si 6 clesti de lemn, activitatea putand fi folosita si de parintii care au adoptat metoda de educare Montessori.
Ce invata copilul in timp ce se joaca:
- vocalele A,E,I,O,U si fonetica acestora;
- consoanele L, R, S, Ș si fonetica acestora;
- notiunea matematica de "matrice";
- sa se orienteze pe plansa (matricea) in vederea plasarii corecte a cartonaselor;
- sa dezvolte vocabularul descoperind notiuni legate denatura, alimente, obiecte, anotimpuri, activitati, personalitati;
- sa dezvolte memoria de lunga durata;
- sa foloseasca discriminarea vizuala in deosebirea notiunilor si literelor;
- sa dezvolte motricitatea fina prin folosirea cartonaselor cu arici;
- sa asocieze primele doua litere ale denumirii unei notiuni cu imaginea potrivită;
- sa dezvolte increderea de sine prin exersarea consoanelor din grupul literelor cu dificultate la pronuntare L, R, S, Ș;
- sa se concentreze asupra unei activitati;
- sa duca la sfarsit o activitate.
Nu lasati copiii nesupravegheati in timpul folosirii acestor activitati deoarece ele contin obiecte mici ce pot fi inghitite sau inhalate. Culorile si dimensiunile materialelor pot diferi in functie de provideri.